Staj
Staj, bölümde kazanılan teknik edinimlerin pratiğe dökülmesidir. Genellikle altıncı eğitim öğretim döneminin yani üçüncü sınıfın sonunda yapılmaktadır. Ancak talep durumuna göre ikinci sınıfın sonunda da dördüncü sınıfın sonunda da yapılabilmektedir. Fakat ikinci sınıfın bitminde pratiğe dökülebilecek anlamda kısıtlı bir teknik olgunluğa sahip olunmakta, dördüncü sınıfın bitiminde ise staj dışında bir ders zorunluluğu kalmadığı durumda mezuniyet durumunu etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple en uygun dönem olarak üçüncü sınıfın bitiminde yapılması önerilmekte, böylece dördüncü sınıf boyunca yürütülecek tez çalışması öncesinde de yeni fikirlerin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır.
Staj, üçüncü sınıfın ikinci döneminin (6. dönem) başlangıcı öncesi kayıtlanma sırasında ders olarak seçilir. Daha sonrasında staj ile ilgili süreç kimlik.ege.edu.tr üzerinden "Bilmuh Staj Takip" sistemi aracılığıyla başlatılır ve takibi yapılır. Bilmuh Staj süreci ile ilgili bilgilendirme aşağıdaki bağlantı üzerinden erişilebilen bölüm staj bilgilendirme toplantısı kaydında mevcuttur.
https://drive.google.com/file/d/1Wbjfx41fBGk5gNLvCQI-HMqscSo-pTFC/view?usp=sharing
Staj ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve cevapları:
S1) Ders dönemi içerisinde staj yapılabiliyor mu?
C1) İçinde bulunulan ders döneminde devam zorunluluğu olan dersiniz bulunuyorsa (ilk kez alınan dersler ve devamsızlık dolayısıyla FF ile kalınıp yeniden alınan dersler), bu dönem boyunca zorunlu staj yapılamamaktadır.
S2) Staja başvurduğum/başlayacağım yerden stajın zorunlu olduğuna dair belge istediler. Nasıl temin edebilirim?
C2) "Bilmuh Staj Takip" sistemi üzerinden staj başvurusu onaylanan öğrenciler "Staj Başvuru" sekmesi altında "Staj Başvuru Formu Görüntüle" butonu çıkmaktadır. Buraya tıklandığında görüntülenen imzalı staj başvuru belgesi hem staj başvurularında kullanılabilmekte hem de stajın zorunlu olduğunu belirten belge niteliği taşımaktadır. Belge görüntülendikten sonra "yazdır" butonu aracılığıyla pdf formatında indirilebilmektedir.
S3) Üniversite, staj süresince yapılacak olan sigortayı kaç güne kadar karşılayabiliyor?
C3) Normal şartlar altında sizlerden beklenen ve yeterli olan 20 iş günü olarak staj yapmanızdır. Ancak staj yapacağınız kurum uzun süreli staj yapmanızın sizin açınızdan daha faydalı olduğunu düşünüyorsa üniversite en fazla 40 iş gününe kadar sağlık sigortasını karşılayabilmektedir.
S4) Staj kabulü aldım, staja başlamak için ne yapmam gerekir?
C4) Staja başlayabilmek için öncelikle "Bilmuh Staj Takip" sistemindeki "Staj Detay" sekmesinde bulunan "Staj Başlangıç Tarihi", "Staj Bitiş Tarihi" ve "Staj Yeri" bilgilerini girip "kaydet" butonu aracılığıyla sisteme kaydettikten sonra görüntülenebilen, "Staj Kabul Formu"nun staj kabulü alınan kuruma yollanarak, ilgili kurumdan bu formun imzalı ve kaşeli hâlini pdf formatında temin etmek gerekmektedir. İmzalı ve kaşeli staj kabul formunun staja başlanacak tarihten en geç 2 hafta öncesinde yine "Staj Detay" bölümündeki staj kabul belgesi yükleme alanına yüklenmesi ve kaydet butonu ile sisteme kaydedilmesi gerekmektedir. Staj Kabul Belgesi yüklenmiş ancak kaydet butonu ile sisteme işlenmemiş ise, staj koordinatörü tarafından sistemde görüntülenememektedir. Belirtilen hususlara dikkat edilerek bu işlemler tamamlandığında, sisteme girilen tarihte staja başlanabilmektedir.
S5) Staj yapacağım kurum benden SGK işe giriş bildirgesi talep ediyor. Bu belgeyi nereden ve ne zaman temin edebilirim?
C5) SGK işe giriş bildirgesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'ndaki öğrenci işlerinin sizin SGK girişinizi yaptığı anda e-devlet üzerinden temin edilebilir.
S6) Stajımı tamamladım, ne yapmam gerekir?
C6) Staj tamamlandıktan sonra hem "Staj Sicil Fişi"nin hem de "Staj Raporu"nun staj yapılan kurumdan imzalı ve kaşeli olarak onaylatılması, onaylı belgenin pdf formatında renkli bir şekilde taranarak Staj Sonu bölümündeki ilgili alanlara yüklenmesi ve sonrasında kaydet butonu ile sisteme kaydedilmesi gerekmektedir. Staj Sicil Belgesi ve Staj Raporu yüklenmiş ancak kaydet butonu ile sisteme işlenmemiş ise veya bu belgelerden yalnızca biri yüklenmiş ise staj tamamlanmış sayılmamakta, dolayısıyla belgeler staj koordinatörü tarafından sistemde görüntülenememektedir.
S7) Stajımı tamamladım, notum sisteme ne zaman işlenir?
C7) 6. sorunun cevabındaki staj sonu işlemleri tamamlanan öğrencilerin Staj Başarı Notları dekanlığa haftalık olarak bildirilmektedir. Staj notlarını transkripte Mühendislik Fakültesi Dekanlığı öğrenci işleri girmektedir. Dolayısıyla staj sonu işlemlerinin tamamlanmasını takiben en geç 1 hafta ila 10 gün içinde staj notunuz sistemde görüntülenebilecektir.
S8) Hangi kurumlarda staj yapabilirim?
C8) Çalışan olarak en az bir Bilgisayar Mühendisi veya Elektrik-Elektronik Mühendisi bulunan kurumlarda staj yapılabilmektedir.
S9) Staj Sicil Fişi ve Staj Raporu belgelerini kim imzalamalıdır?
C9) Staj Sicil Fişi ve Staj Raporu belgelerini kurumda staj yapılan birimdeki yetkililer/amirler imzalayabilmekte olup bu kişilerin bilgisayar mühendisi veya elektrik-elekronik mühendisi olma zorunluluğu yoktur.